Arbeidsongevallen
16.05.2022
4 min om te lezen

Een heftruckongeval, werkgever aansprakelijk?

Op veel werkplekken zijn heftrucks een essentieel onderdeel van de dagelijkse werkzaamheden. Helaas kunnen deze krachtige machines ook erg gevaarlijk zijn. Ongevallen met vorkheftrucks kunnen ernstige verwondingen of zelfs de dood veroorzaken, en werkgevers kunnen voor deze ongevallen aansprakelijk gesteld worden. In onderstaand artikel vertellen we u graag meer over het aansprakelijkheidstraject rondom heftruckongevallen.

 

Hoe gebeurt een heftruckongeval?

Vorkheftrucks zijn één van de meest gebruikte machines in magazijnen en fabrieken over de hele wereld. Met zo’n wijdverbreid gebruik is het geen verrassing dat ongelukken met vorkheftrucks relatief vaak gebeuren. Terwijl sommige ongevallen met vorkheftrucks veroorzaakt worden door een fout van de bediener, zijn andere te wijten aan mechanische problemen of factoren van buitenaf die buiten de controle van de bediener liggen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken van ongevallen met vorkheftrucks:

  • Onervarenheid van de operator: Helaas hebben veel bedieners die met vorkheftrucks werken weinig of geen opleiding over hoe ze de vorkheftruck goed moeten gebruiken. Dit kan tot rampzalige gevolgen leiden als de bediener niet weet hoe hij de machine veilig moet manoeuvreren of de gewichtsbeperkingen niet begrijpt.
  • Onjuist onderhoud: Net als elk ander werktuig moet een vorkheftruck regelmatig onderhouden worden om goed te kunnen functioneren. Gebeurt dat niet, dan kunnen onderdelen stuk gaan en een ongeluk veroorzaken. Zo kunnen bijvoorbeeld versleten banden een vorkheftruck onverwacht doen kantelen.
  • Slecht ontworpen voorzieningen: Sommige magazijn- en fabrieksindelingen maken het moeilijk voor heftrucks om veilig te werken. Smalle gangpaden, lage plafonds, en krappe hoeken kunnen allemaal bijdragen tot ongelukken met vorkheftrucks.
  • Externe factoren: Slechte weersomstandigheden zoals regen, sneeuw, en ijs kunnen het bedienen van een vorkheftruck moeilijker en gevaarlijker maken. Bovendien kunnen gladde vloeren binnen gebouwen ook tot ongelukken leiden.

Zoals u ziet zijn er verschillende redenen waarom ongelukken met een vorkheftruck gebeuren. Om ze op de werkplek te voorkomen, moet men ervoor zorgen dat alle bedieners goed opgeleid zijn en dat het pand zo ontworpen is dat de veiligheid voorop staat.

Ik ben slachtoffer van een heftruckongeval, is mijn werkgever aansprakelijk?

Als je gewond bent geraakt bij een ongeval met een vorkheftruck, vraag je je misschien af waar je recht op hebt. Hier is een blik op enkele van de belangrijkste dingen die je moet weten:

U kunt recht hebben op een vergoeding voor de medische rekeningen

Als u gewond bent geraakt bij een ongeval met een vorkheftruck, is uw eerste prioriteit waarschijnlijk het krijgen van de medische zorg die u nodig hebt. Afhankelijk van de ernst van uw verwondingen, kunnen die medische rekeningen snel oplopen.

Gelukkig kunt u recht hebben op een vergoeding voor de medische rekeningen via een werknemerscompensatieverzekering of een ongevallenverzekering voor werknemers. Als uw werkgever een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven heeft, zou dat uw eerste bron van schadevergoeding moeten zijn. Maar als uw werkgever geen aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven heeft, kan het zijn dat u een rechtszaak tegen uw werkgever of een andere partij (zoals de fabrikant van de vorkheftruck) moet aanspannen.

 

U kunt recht hebben op een vergoeding voor je gederfde loon

Behalve tot medische rekeningen kan een verwonding door een ongeval met een vorkheftruck ook leiden tot verlies van loon als u niet in staat bent te werken terwijl u herstelt. Ook hier zou de arbeidsongeschiktheidsuitkering een deel van of al uw verloren loon tot bepaalde grenzen moeten dekken. Maar als u niet in aanmerking komt voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering, kunt u die verliezen trachten te verhalen via een rechtszaak wegens persoonlijk letsel.

U kunt recht hebben op een vergoeding voor pijn en leed

Een ongeval kan al traumatisch genoeg zijn zonder dat u zich ook nog eens zorgen moet maken over hoe u de rekeningen moet betalen. Wanneer de nalatigheid van iemand anders een ongeluk veroorzaakt waardoor u gewond raakt, moeten zij aansprakelijk gesteld worden – en dat houdt ook in dat ze u vergoeden voor de pijn en het lijden dat het ongeluk veroorzaakt heeft. Of het nu via een werknemerscompensatie of een rechtszaak over persoonlijk letsel gaat, smartengeld kan helpen ervoor te zorgen dat recht wordt gedaan na een ongeluk met een vorkheftruck.

Meer weten over aansprakelijkheid bij heftruckongevallen?

Wilt u meer weten over de aansprakelijkheidsprocedure bij heftruckongevallen? Neem dan zeker contact met ons op! SDW Advocaten staat klaar voor al uw vragen of opmerkingen.

U kunt ons bereiken via het contactformulier, of door een mail te sturen naar info@sdwadvocaten.nl. Ook zijn wij telefonisch bereikbaar op 030 – 242 85 91. Wij helpen u graag verder!