Bent u slachtoffer geworden van een ongeval tijdens werk, ook wel bekend als een bedrijfsongeval of arbeidsongeval, en zoekt u hulp bij het verhalen van de schadevergoeding? Een advocaat van SDW Advocaten kan u helpen! Wij beschikken over uitgebreide kennis en een schat aan ervaring in aansprakelijkheidsprocedures bij arbeidsongevallen. Wij zijn u dan ook graag van dienst! Lees verder voor de mogelijkheden.
Bij een bedrijfsongeval stellen de advocaten van SDW uw werkgever aansprakelijk voor de door u geleden letselschade. De brief zal altijd in concept aan u worden voorgelegd of de brief in de juiste toon is geschreven. Wij zetten ons maximaal in om de schadevergoeding op uw werkgever te verhalen!
Wanneer is er sprake van een bedrijfsongeval?
Een bedrijfsongeval of een arbeidsongeval is een ongeluk dat plaatsvindt tijdens de uitoefening van de werkzaamheden, waarbij de werknemer, vrijwilliger stagiaire of uitzendkracht letsel oploopt.
Denk bij bedrijfsongevallen bijvoorbeeld aan:
- Vallen, uitglijden of struikelen tijdens werk;
- Ongelukken met een machine, heftruck;
- Ongevallen veroorzaakt door andere werknemers, uitzendkrachten etc;
- Een verkeersongeval tijdens werktijd.
Van een ongeval tijdens werk of een bedrijfsongeval kan sprake zijn indien het ongeval plaatsvindt op de werkvloer, maar ook op een andere locatie. Zo kunnen bedrijfsongevallen ook plaatsvinden tijdens een werkbezoek of op de openbare weg. In sommige gevallen kunnen zelfs ongevallen tijdens bedrijfsuitjes worden aangemerkt als bedrijfsongevallen. Ongevallen tijdens woon/werkverkeer worden in de meeste gevallen niet aangemerkt als bedrijfsongevallen.
(Ondersteunende informatie Rechtspraak.nl)
Wat moet ik doen bij een bedrijfsongeval?
Een arbeidsongeluk kan in het moment erg heftig en hectisch zijn. Het is dan verstandig om de volgende stappen aan te houden:
- Probeer rustig te blijven en het overzicht te behouden;
- Bel bij ernstige verwondingen direct 112;
- Meld het ongeluk direct bij uw leidinggevende;
- Maak foto’s van het ongeluk en uw letsel;
- Bezoek uw huisarts of de eerste hulp;
- Houdt bij welke kosten u als gevolg van het arbeidsongeval maakt;
- Neem contact met een juridisch adviseur voor de aansprakelijkheidsprocedure.
Uw werkgever is verplicht om melding te maken van ernstige of zelfs dodelijk bedrijfsongevallen bij de arbeidsinspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zij beoordelen of het ongeluk verder onderzoek behoeft.
Wie is aansprakelijk bij een bedrijfsongeval?
In veel gevallen is de (inlenend) werkgever aansprakelijk voor een ongeval tijdens werk, ook al werk je als stagiaire, vrijwilliger of uitzendkracht.
Wanneer is de werkgever niet aansprakelijk?
De werkgever is niet aansprakelijk voor een bedrijfsongeval in de volgende gevallen:
- Het ongeval heeft niet plaatsgevonden tijdens de uitoefening van de werkzaamheden;
- De werkgever heeft voldaan aan de zorgplicht;
- De schade ook zou zijn ontstaan als het ongeval niet was gebeurd;
- Het ongeval is het gevolg van opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer.
Daarbij verdient opmerking dat de zorgplicht van de werkgever ver reikt en dat van eigen schuld van de werknemer vrijwel nooit sprake is.
Verzekering van de werkgever
Werkgevers zijn doorgaans goed verzekerd tegen arbeidsongevallen middels een aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering vergoedt de schade van werknemers bij allerlei soorten arbeidsongevallen. Een werkgever heeft doorgaans dan ook geen of weinig bezwaar tegen het claimen van de toegebrachte letselschade. U hoeft dan ook niet te vrezen dat het indienen van een schadeclaim ten koste gaat van de relatie tussen u en uw werkgever.
Soms heeft de werkgever een speciale verzekering dat altijd letselschade vergoed ook al is de werkgever niet officieel aansprakelijk.
Schadevergoeding na een bedrijfsongeval
Indien de werkgever aansprakelijk is voor het bedrijfsongeval, dan worden alle redelijke kosten die u gemaakt heeft ten gevolge van het ongeval en het opgelopen letsel vergoed door de (verzekeraar van) de werkgever. U kunt hierbij denken aan reiskosten, medische kosten en kosten voor huishoudelijke hulp. Ook misgelopen inkomsten komen voor vergoeding in aanmerking. Bovendien heeft u recht op een vergoeding van smartengeld ofwel een compensatie voor het leed dat u is aangedaan.