Algemeen
28.10.2021
3 min om te lezen

Wat is immateriële schade?

Wilt u weten wat immateriële schade is, en welke kostenposten hier onder vallen? De letselschadespecialisten van SDW Advocaten leggen u dit graag uit! Dankzij onze jarenlange ervaring en brede kennis hebben wij reeds duizenden slachtoffers geholpen bij het aansprakelijk stellen van de tegenpartij. Daarbij zetten wij ons maximaal in om het onderste uit de kan te halen. Dus, wilt u meer weten over immateriële schade? Lees dan onderstaande tekst voor een nadere toelichting.

Wat betekent immateriële schade?

Immateriële schade is, in tegenstelling tot materiële schade, niet direct in geld uit te drukken. De schade is het gevolg van een afname in levensvreugde door pijn, leed en activiteiten die u niet meer kunt uitvoeren. Voorbeelden van immateriële schade zijn:

  • De fysieke pijn en ongemakken door een ongeval. Dit geldt zowel voor chronische klachten als klachten die na verloop van tijd weer verdwijnen;
  • Mentale klachten zoals een depressie, structurele angstgevoelens of een trauma;
  • U kunt uw hobby of sport niet meer uitoefenen door een ongeval, doordat u blijvende klachten en daaruit voortvloeiende beperkingen heeft overgehouden of bijvoorbeeld in een rolstoel terecht bent gekomen;
  • Littekens of andere esthetische beschadigingen aan uw lichaam die uw gevoel van eigenwaarde verminderen;
  • Verdriet doordat u door het ongeval niet meer dagelijks met vrienden of kennissen kan afspreken. Hierdoor vallen uw sociale contacten weg.

De vergoeding van immateriële schade wordt ook wel smartengeld genoemd. Deze vergoeding wordt betaald ter compensatie van het geleden- en toekomstig leed.

Hoe wordt de vergoeding van immateriële schade berekend?

De vergoeding van immateriële schade verschilt per situatie, wat het lastig maakt om vaste bedragen voor smartengeld vast te stellen. Er wordt onder andere rekening gehouden met:

  • De aard en ernst van het ongeval. Men kijkt onder andere naar de oorzaak, plek van het ongeval en wie er betrokken waren;
  • De ernst van de immateriële schade;
  • De leeftijd van het slachtoffer;
  • De mate van fysieke pijn en verdriet van het slachtoffer, ook wanneer het slachtoffer al is hersteld;
  • De blijvende lichamelijke beperkingen van het slachtoffer;
  • Het herstelproces van het slachtoffer;
  • De invloed van littekens ,of andere uiterlijke aantastingen, op het slachtoffer.

De hoogte van de schadevergoeding bij immateriële schade is dus erg afhankelijk van allerhande factoren. De ANWB heeft het Smartengeldboek samengesteld. Hierin zijn diverse uitspraken van rechters in letselschadezaken opgenomen. Het Smartengeldboek wordt jaarlijks geüpdatet aan de hand van nieuwe uitspraken van rechters. Het Smartengeld wordt vastgesteld door te kijken naar vergelijkbare gevallen in het Smartengeldboek.

Een immateriële schadevergoeding indienen

Als slachtoffer van immateriële schade bent u soms voor het leven getekend. U wilt niets liever dan dat de tegenpartij deze impact op uw leven erkent. Het is dan zeer frustrerend als de verzekeringsmaatschappij u een ontoereikende schadevergoeding aanreikt. Bij SDW Advocaten springen wij graag in de bres voor slachtoffers van immateriële schade. Onze letselschadespecialisten zoeken tot op de bodem uit waar u recht op heeft.

Meer weten over immateriële schade?

Wilt u meer weten over immateriële schade, of bent u onverhoopt slachtoffer geworden hiervan? Neem gerust contact met ons op. De letselschadespecialisten van SDW Advocaten helpen u graag verder. U kunt ons benaderen via ons contactformulier. Ook kunt u ons een email sturen op info@sdwadvocaten.nl of bellen op 030-2428599. Wij staan voor u klaar!